Blog

Házasságban, avagy az öt szeretet nyelvről

Nagyon sokat foglalkozunk az esküvői előkészületekkel, dekorálással, meghívókkal, fotókkal, és azzal, hogy minden tökéletes legyen majd azon a napon, amit sokan életük legszebb napjaként tartanak számon. Fontos számunkra a tökéletes tervezés is, de mi lesz a Nagy Nap után? 🙂 Akkor kezdődik el ugyanis a házasság, ami mindkettőtök számára egy nagy kaland; a közös élet, amit együtt kell felfedeznetek!

A házasság hetéből kifolyólag gondoltam, hogy írok egy cikket az öt szeretetnyelvről, ami Gary Chapman nevéhez fűződik. Ő fedezte fel, hogy az emberek öt féle szeretetnyelvet beszélhetnek. Mindenki akkor érzi magát a legjobban, ha a saját szeretetnyelvén szólnak hozzá; akkor érzi, hogy szeretet-tankja fel van töltve.

Ez a cikk nem csak azok számára lehet hasznos, akik már házasok, hanem azok számára is, akik párkapcsolatban élnek, hiszen, mint majd látni fogjátok, némi odafigyeléssel és tudatossággal lehetőségetek nyílhat egy jobb, teljesebb kapcsolatra egymással.

Mik is ezek a szeretetnyelvek?

1. Testi érintés

Biztos ismerünk környezetünkben olyan embert, aki, ha meglát minket, már tárt karokkal közeledik felénk, vagy ha beszél hozzánk, akkor közben többször is megérint. Ő ezzel fejezi ki, hogy fontos vagy számára, és teljes figyelmével jelen van. Egy párkapcsolaton belül előfordulhat, hogy a pár két tagja eltérő módon vágyik a testi kontaktusra. Ezzel nincs is semmi baj, amíg mindketten tisztában vannak vele, hogy a másik számára mi az „elég”. Ha tudjuk, hogy párunknak ezzel örömet okozunk, fejezzük ki szeretetünket cirógatással, ölelésekkel, vagy egy kiadós masszázzsal. Higgyük el, a hatás nem fog elmaradni!

2. Szívességek

Sokszor jelent gondot az, ha valamit kérünk a másiktól, és ő nem teljesíti azt. Ráadásul ha valakinek ez a szeretetnyelve, ennek következtében még úgy is érezheti, hogy párja nem foglalkozik vele eléggé, talán nem is szereti őt annyira… Az időhiány vagy lustaság okozta figyelmetlenségek rá tudják nyomni a bélyegüket egy kapcsolatra, ezért fontos, hogy tudjunk ezekről nyíltan beszélni. Hasznos lehet, ha a kapcsolatban néha megkérdezzük társunkat, mivel tudunk neki segíteni, levenni a válláról a terheket, vagy kérdezés nélkül apró szívességeket tenni a másiknak. Neked csak öt perc teregetés, neki viszont felér egy szerelmi vallomással! 🙂

3. Minőségi idő

Talán a legtöbb embernek gondot okoz az, hogy időnként kiszakadjon a munka és a kötelezettségek világából, és figyelmét képes legyen egy dologra irányítani. Az okostelefonok korában a folyamatos online jelenlét és elérhetőség veszélybe tudja sodorni az intim, minőségi időt, amit kedvesünkkel szeretnénk tölteni. Ám minden, mint ez is, tudatossággal fejleszthető! Igyekezzünk offline estéket, napokat tartani, amikor tudatosan nem nyúlunk telefonunkhoz, hanem felfedezzük az egymással töltött idő varázsát. Ne nézegessük a telefonunkat egy beszélgetés közben, legyen valódi szemkontaktus közöttünk, hiszen így észre vehetjük, hogy mi van a másikban, esetleg nem bántja-e valami. Ha hazaérve, vagy lefekvés előtt 20 percet beszélgetünk a párunkkal, ezt a 20 percet ajándékozzuk neki az életünkből! Ezt senki nem fogja visszaadni nekünk, de ezzel kifejezhetjük a társunk iránti szeretetet, tiszteletet. Szerintem ne hagyjátok ki ezt egy nap sem! 🙂

4. Dicsérő szavak

Talán mondanom sem kell, hogy a szavaknak hatalma van, hiszen lehet velük építeni, de rombolni is. Ki ne szeretné, ha dícsérik? És miért ne alkalmaznánk a dicséretet a párunkkal szemben is? Vannak, akik a dícsérő szavakon át érzik leginkább a szeretetet és a megbecsülést. Ha ez így van, akkor ne fukarkodjunk velük! Ki érdemelné meg jobban a bókjaidat, mint a párod? Ha ezzel pedig hozzájárulhatsz ahhoz, hogy magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb emberré váljon, akkor az neked is csak jobb lehet. Nem csak az számít dicsérő szónak, mikor a társunkat közvetlenül megdicsérjük akár belső, kár külső tulajdonságai miatt, hanem az is, ha társaságban tesszük ezt mások füle hallatára. Arról nem is beszélve, hogy pszichológiai tesztek egész sora bizonyítja, milyen pozitív viselkedés-, vagy teljesítménybeli változás érhető el csupán dícsérő szavak által. Ha párod valamivel küzd, és fejlődésre van szüksége, bíztasd őt dícséretekkel is!

5. Ajándékozás

Ajándékot szeretünk kapni is, adni is. Mi nők, kifejezetten! 🙂 Miért ne tennénk ezt a párunkkal is, akivel naponta együtt élünk? Nem kell sokra gondolni, lehet az bármilyen apróság: egy szelet csoki, vagy valami kézzel készített dolog; ez is elég lehet az örömhöz. Ha társunk diétázik, egy gyümölcstállal is meglephetjük őt, vagy a kedvenc magazinjával, aki nagyon hálás lesz a figyelmességért! Egy apró ajándék még egy szürke hétköznapból is ünnepnapot tud varázsolni. Ünnepelejünk hát sokszor! 🙂

Hogyan tudom meg, hogy mi a szeretetnyelvem?

IDE kattintva megnézhetitek a szeretetnyelv-tesztet, amit ki is nyomtathattok, hogy együtt a pároddal töltsétek ki. Higgyétek el, annál jobbat nem tehettek egymásért és a kapcsolatotokért, mint hogy megtudjátok, mi jelent a legnagyobb örömet a másik és a magatok számára! Nagyon fontos ez, hiszen ha együttéltek, az a legjobb, ha mindkettőtöknek tele van a szeretet-tankja, így a nehézségekkel és problémákkal is könnyebben meg tudtok bírkózni. Ha egy párkapcsolaton belül mindketten arra törekszetek, hogy a másiknak jó legyen, akkor esélyetek van egy igazán harmonikus, békés, szeretettel és nyugalommal teli életre.

Reméljük, hasznos volt számotokra a mai cikkünk! Bízunk benne, hogy ezáltal jobb kapcsolatban tudtok együttélni a párotokkal, jobb emberré formálódtok, és figyelmesebbek lesztek nem csak a kedvesetekkel, de minden más emberrel is. 🙂

Ha érdekel Titeket a téma, akkor ajánlom Nektek Gary Chapman „A szeretet esszenciája” című könyvét, ahol bővebben megismerkedhettek a szeretetnyelvekkel.

Ha pedig van hozzászólásotok ehhez a témához, lent a kommenteknél gyűjtjük őket, ne fogjátok vissza magatokat! 🙂

Áldott vasárnap délutánt kíván a Púder Műhely csapata!

Képek forrása: https://unsplash.com/

Sziasztok! Tőlem dekorációs tippeket, esküvői inspirációkat, kreatív és személyes ötleteket fogtok olvasni a blogon. Reméljük inspiráló, hasznos és értékes lesz számotokra a munkánk! :)

Hagyj egy üzenetet

Az e-mail címed nem hozzuk nyilvánosságra. A * jellel jelölt mezők kitöltése kötelező.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .