Blog

10 különleges esküvői szokás, amit érdemes lehet Nektek is megtartani!

Ebben a bejegyzésben elhoztam Nektek néhány hagyományt a magyar és a nemzetközi esküvőkről. Sok szokást még ma is tartunk, bár a jelentésüket lehet nem is tudjuk. Érdemesnek találtam ezeket felkutatni és összeszedni Nektek, 10-et választottam, amiket megosztok Veletek. Lássuk mik ezek!

1. Egy hónap mennyország

Nincs is jobb az esküvő után a kettesben töltött minőségi időnél, amikor végre pihenhettek, elutazhattok valami csodás helyre és nincs más dolgotok, mint élvezni egymás társaságát… pláne, ha ezt egy egész hónapig megtehetitek! Szerintem mindenki örülne, ha ez a hagyomány ismét divatos lenne… 🙂

2. Esküvő reggel?!

A századfordulón az  esküvői útmutatók azt tanácsolták, hogy a ceremónia időpontja éppen délre essen, a brit gyakorlatoknak megfelelően. Ez már azért is ideális, mert remek módja lehet annak, hogy némi pénzt takarítsatok meg, tekintve, hogy az esküvői vacsorák sokkal népszerűbbek. Kínáljatok kávét, szolgáljatok fel apró falatokat… a siker garantált!

Ezzel együtt, „a kevesebb, néha több”, ahogy a mondás is tartja. Az egyszerű, letisztult, fényűzéstől mentes esküvők a 60-as évek végén voltak elterjedtek. Ezek is ugyanolyan meghitt hangulatot tudnak varázsolni, ezért ne féljetek, ha a 3 fogásos vacsora, a szenzációs virágkompoziciók nem a Ti világotok!

3. Egy nagy kilépő… vagy mégsem?

Elég népszerű manapság, hogy a pár az utolsó, aki elhagyja a buli helyszínét az esküvő napján, de ez nem volt mindig így. Úgy gondolom, ideje divatba hozni a konzerv dobozokkal és “Just married” felirattal díszített kocsikon való távozást. A kilépő szintén egy igazán különleges, meghatározó pillanat a friss házaspár és szeretteik életében, hiszen egy újabb nagy kalandra indulnak. Ez megérdemel egy méltó “búcsúztatást” mindenkitől. Ráadásul eredetileg a menyasszony ilyenkor dobja hátra a csokrát, hiszen neki már nincs szüksége rá.

Külön érdekesség a venezuelai szokás, miszerint a pár “megszökik” az esküvőről, ha pedig sikerül nekik úgy, hogy nem veszi észre őket senki szerencséjük lesz. Ha valaki rajta kapja őket a szökésen, akkor viszont ő jár jól.

4. Az igazán romantikusok kedvence

Régen népszerű volt, hogy az esküvő előtt a pár egy szerelmes levelet ír a másiknak, majd ezt egy csodaszép díszdobozba helyezve adták át és csak az első évfordulón bonthatták fel a kapott ajándékot. Manapság viszont ezt a készülődés alatt megteszik már, de őszinte leszek, én sem bírnám kivárni… 🙂

Apró figyelmesség, ha a levél mellé egy rozmaring ágat tűztök, hiszen ez a hűséget jelképezi. Hagyomány szerint egyébként a mennyasszony koszorújába fonják, a vőlegénynek pedig a kabátja hajtókájába tűzik.

5. Egy kis kertészkedés…

Úgy tartják a fenyőfák, új kezdeteket szimbolizálnak. Olyan országokban, mint Hollandia vagy Svájc, a házaspárok a jó szerencse érdekében egy fenyőt ültetnek új otthonuk kertjében. Ezt az esküvő előtti nap, közösen végzik el, az új közös életük kezdetének részeként.

Amennyiben nem tudjátok az örökzöldet egy saját kertben elültetni, már néhány vidéki esküvői helyszínen lehetőségetek van, “emlékfát” állítani, kérdezzetek utána ennek a szokásnak!

6. A hosszan tartó torta titka

Egy mai esküvői vacsorán már bőségzavar lép fel a sokféle édesség láttán, de azért nincs is jobb a klasszikus süteménynél, az esküvői tortánál. Ma már egyáltalán nem gyakori, de régen igenis az volt, hogy a vőlegény és a menyasszony lefagyasztott egy szeletet a tortából, vagy akár a torta egész felső részét, amit csak az eslő házassági évfordulójukon együtt fogyasztottak el. Na ez egy igazán furcsa szokás!

7. A “lakodalmi” torta

Ez pedig nem más, mint a vőlegény torta. Ez a hagyomány valójában a viktoriánus kori Angliában kezdődött, ahol felszolgálták az esküvői tortát, egy vőlegény tortát a vőlegény kísérői számára, illetve egy harmadik, menyasszonyi tortát a koszorúslányoknak. Az esküvői torta általában hagyományosabb, vanília ízesítésű volt, míg a vőlegény torta ennél sokkal rendhagyóbb ízekben gazdagodott. Ez ma egészen eltérő formákban, ötletes megoldásokkal jelenik meg, pont úgy, ahogy a vőlegény akarja. Én nem bánom, ha ez a szokás visszatör a mai társadalmakba, hiszen több torta = jobb esküvő! 🙂

8. Az “első pillantás”, ami tényleg az  első

A párok ma gyakran döntenek úgy, hogy a fotózás, vagy egyéb szervezésbeli dolgok miatt látják egymást már a ceremónia kezdete előtt is. Vannak akik együtt készülődnek, együtt mennek. Mégis a hagyomány azt tartja, hogy a vőlegény a menyasszonyt az oltárhoz vezető úton látja meg először. Eredete a megrendezett házasságok idejéből származik, amikor azt hitték, hogy ha a pár látja egymást az ünnepség előtt, akkor esélyt kapnak arra, hogy változtassanak a döntésükön, főleg a vőlegények persze, ezért a lány szülei féltek, hogy visszalép az “üzlettől”. Természetesen ma nem ezért érdemes ezt a szokást megtartani, hanem magában azért az érzelmi élményért, amit az első pillantás nyújt mindenkinek.

9. Igazi csapatmunka

Németországig utazunk a következő hagyománnyal, ami a házzaságkötés utáni első közös munkát jelenti. A ceremónia után egy nagy rönk és egy balta vagy fűrész várja az országban élő párokat. Úgy tartják, a farönk kettévágásával bizonyítja a pár, hogy képesek lesznek együtt dolgozni az akadályok leküzdésében.

10.  A menyasszony testőrei

Eredetileg a koszorúslányok feladata az volt, hogy díszes ruhájukban megtévesszék azokat, akik a menyasszonyt el akarták rabolni. Egy másik változat szerint koszorúslányok csak helyi hajadonok lehettek, akik a menyasszony előtt felvonulva lehetőséget kaptak arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek és így férjet találjanak. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy mindegyikük egyenlő eséllyel indulhasson. Csokraik is ugyanolyanok, és a menyasszonynak mindegyik csokorba egy mirtuszt kell csempésznie, ami a szerelmet szimbolizálja. Az lesz a következő mennyasszony a teória szerint akinek a kapott mirtuszt elültetve először hoz virágot a növény.

A képek forrása: Pinterest

Ti ismertétek már ezeket a szokásokat? Melyiket tartanátok szívesen a Nagy Napotokon? Kíváncsi vagyok a véleményeitekre, ezért kommenteljetek bátran, vagy írjatok az emese@pudermuhely.hu e-mail címre! 🙂

Amennyiben tetszett Nektek ez a bejegyzés, osszátok meg az ismerőseitekkel, hogy ők is láthassák! 🙂 Ha szeretnétek többet hallani tőlünk és rólunk, megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is! Csodás vasárnapot!

Sziasztok! :) A blogon leginkább esküvő témakörben olvashattok tőlem. Ha bármi kérdésetek van, keressetek bátran! ;)

Hagyj egy üzenetet

Az e-mail címed nem hozzuk nyilvánosságra. A * jellel jelölt mezők kitöltése kötelező.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .