Blog

A tökéletes macaron

A macaron számomra az édességek között is egy igazi ékszer, olyan kis elegáns, csupán egy  falatnyi finomság. De amilyen szép, olyan körülményes az elkészítése, na nem a recept bonyolultsága miatt, hanem az édesség érzékenysége miatt. Több sütni tudó embertől is hallottam, hogy az első kudarcba fulladt próbálkozások után még egyáltalán nem kell feladni, nekem is csak harmadszorra sikerült tökéletesre, pedig közel ugyanúgy csináltam minden alkalommal. Most megosztom Veletek a számomra bevált receptet, de egyáltalán ne adjátok fel, ha esetleg nem sikerül elsőre, tessék tovább próbálkozni, higgyétek el, megéri! 🙂

Hozzávalók:

  • 15 dkg mandulaliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg porcukor
  • 5,5 dkg pihentetett tojásfehérje
  • 5,5 dkg pihentetett tojásfehérje
  • 3,8 dkg víz

Az egyik legfontosabb összetevő a pihentetett tojásfehérje. Ez 4 napig hűtőben letakart fehérjét jelent, de egy időtakarékosabb megoldás, ha 6 másodpercen keresztül maximum fokozaton melegítitek a mikróban.

A mandulalisztet és az egyik adag porcukrot szitáljuk át, majd töltsük egy konyhai robotgépe vagy kávédarálóba. Daráljuk át az alapanyagokat alaposan, hogy egyneművé, lisztszerűvé váljanak. Az egyik előre kimért pihentetett tojásfehérjét adjuk a lisztes keverékhez. Ha színes macaronokat szeretnénk az ételfestéket is most adjuk hozzá! Keverjük el alaposan egy keverőlapát segítségével.

A másik adag porcukrot és a vizet töltsük egy lábosba. Főzzünk belőle szirupot. Forraljuk egészen 118 fokig. Amikor a szirup 115 fokos, verjük fel a másik adag tojásfehérjét. Nem kell teljesen kemény habbá verni. Lassan csurgassuk a tojásfehérjéhez a 118 fokos szirupot. Keverjük egészen addig, míg a massza vissza nem hűl 50 fokosra. (Hőmérő hiányában a szirupot a felforrása után 2-3 percig forraljuk, ügyelve arra, hogy ne égjen le, majd amikor a felvert tojásfehérjével keverjük, kézmelegségig hagyjuk kihűlni.)

Forgassuk hozzá a mandulás keverékhez. Addig keverjük a tésztát, amíg szalagot nem vet, vagyis amíg szépen, egyenletesen le nem csurog a massza a fakanálról. Egyenletes, fényes, folyós kell, hogy legyen a végeredmény. Nem szabad túlkeverni! A masszát töltsük habzsákba. A habzsákot teljesen függőlegesen tartva nyomjunk kb. 50 Ft-os érme nagyságú korongokat. Ha elkészültünk bátran csapkodjuk oda a tepsit néhányszor a konyhapulthoz, így szépen szétterül a massza.

Hagyjuk állni 30 percig a sütit. Közben a sütőt melegítsük elő körülbelül 160 fokra. De a biztos sütési hőfok sütőnként eltérő lehet, ezt sajnos ki kell tapasztalni. A macaronokat 10 percig kell sütni. Félidőben, vagyis 5 percnél nyissuk ki a sütő ajtaját és támasszuk ki egy fakanállal. Így süssük tovább.

Ha kivettük a tepsit a sütőből, a sütőpapírt azonnal húzzuk le róla és így hagyjuk kihűlni. Ha kihűltek a macaronok, igazából bármivel tölthetjük őket, lekvárral, mogyoróvajjal, csokikrémmel, csak a képzelet szabhat határt.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Sziasztok! Sarolt vagyok, tőlem elsősorban gasztronómia témájú bejegyzéseket olvashattok! :) @sarooolt

Hagyj egy üzenetet

Az e-mail címed nem hozzuk nyilvánosságra. A * jellel jelölt mezők kitöltése kötelező.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .