Blog

Jöjj rá, ki vagy és csináld tudatosan – 3 tipp a tudatosabb élethez

Van olyan álmod, ami felé még nem indultál el? Keltél már fel úgy reggel, hogy azt érezted, többről kell szólnia az életnek? Felmerült már benned, hogy nem is azzal kéne foglalkoznod, amivel most töltöd az időd?

Ha a fenti kérdésekre a válaszod “nem”, akkor valószínűleg Te egy boldog ember vagy! Gratulálok, jó neked! 🙂

Ha bármelyik kérdésre a válaszod “igen”, akkor először is üdv a klubban 🙂 Másodszor pedig, ez a poszt Neked szól!

Sokszor azt gondoljuk, hogy mindenki körülöttünk tudja, merre tart. Ők tudják a válaszaikat az élet nagy kérdéseire. Az érdekes ebben az egészben, hogy valószínűleg ők is ugyanígy gondolkodnak rólunk. Ugyanis nem szeretünk megnyílni, sebezhetővé válni. Nem szeretünk kérdéseket feltenni, mert mi van, ha rájönnek, hogy egyébként nem is annyira tudjuk, hogy merre tartunk és nem is vagyunk annyira magabiztosak, mint amennyire mutatjuk azt?

Ez a poszt azoknak szól, akiknek vannak kérdéseik. Azoknak, akik még nem fejtették meg az összes választ. Azoknak, akik szeretnék megkérdőjelezni azt, hogy vajon tényleg nekik szól-e az az út, amin éppen járnak vagy ami felé a környezetük próbálja őket terelni.

Ez a cikk NEM tud elvinni az álmaidhoz. De talán ad némi inspirációt és motivációt ahhoz, hogy elindulj. Hogy elkezdj változtatni.

Változtatni az életed irányán, ha nem vagy boldog.

Változatni azon, hogy hogyan éled az életed.

De mindenek előtt remélem, hogy elindít benned egy igényt arra, hogy megváltoztasd a gondolkodásod és így megváltozz Te magad. Hogy tudatosabb legyél afelől, hogy ki vagy, mire szánod az időd és merre is tart az életed.

De tudnod kell, hogy ha ez meg is történik, ez CSAK a kezdet. Ahogy mondani szokták “a motiváció elindít, de a szokások visznek tovább”. A cél tehát, hogy jó szokásokat alakíts ki.

Ezzel a poszttal arra szeretnélek bátorítani, hogy jöjj rá ki vagy. És ha szükséges, akkor ennek megfelelően változtass az életeden, hogy a lehető legnagyobb hatással tudj a környezetedre lenni. Hiszen azzal teszed a legnagyobb szolgálatot az egész világnak, ha rájössz, ki vagy Te és mi a Te utad. Ha megtalálod a saját hangod.

Hadd adjak néhány tippet, tanácsot annak érdekében, hogy tudatosabb légy és a meg is tudd valósítani azt, amire elszántad magad!

1. tipp: Szánj időt a gondolkodásra és tűzz ki célokat!

Gondolkodtál már olyan kérdéseken, hogy miért létezel? Miért születtél meg erre a világra?

Teljesen rendben van, ha még nem tudod a választ ezekre a kérdésekre. Élvezd az utat, amíg megtalálod és folytasd a kutatást! 🙂 Véleményem szerint sokkal rosszabb, ha megállapodunk egy “egész jó élet” mellett, mint az, ha még nem találtuk meg a saját válaszunk a fenti kérdésekre.

Kockáztass, próbálj ki új dolgokat.

Sokszor annyira elfoglaljuk magunkat és telerakjuk a naptárunk, hogy egyszerűen nincs időnk arra, hogy reflektáljunk a saját életünk történéseire. Szeretnélek bátorítani, hogy heti rendszerességgel tegyél félre némi időt arra, hogy elgondolkozz azon, vajon mi is történt Veled az elmúlt héten? Merre is halad az életed? És ha már itt tartasz, tűzz ki néhány célt az elkövetkezendő időszakra!

2. tipp: Vállalj felelősséget!

Úgy 3 éve történt, hogy egyik barátommal leültem beszélgetni és elkezdtem neki ecsetelni, mennyire nehéz helyzetben vagyok. Teljesen az volt bennem, ha x másképp történt volna, ha y nem ilyen ember lenne, mennyivel jobb lenne az egész életem. Másképp kifejezve panaszkodtam a környezetemben élőkre és a körülményekre. A válasza viszont teljesen meghökkentett! Annyit mondott, “Norbi, el kell kezdened felelősséget vállalni a saját életedért.”

Megmondom őszintén, úgy éreztem, teljesen haszontalan, amit mond. Emellett pedig még fel is idegesít, mert nem ért meg. Azt vártam, hogy majd megsajnál, mond valami olyasmit, hogy “szegény Norbi” és megveregeti a vállam, hogy “milyen nehéz neked tényleg.”

Csak később jöttem rá, hogy mennyire igaza volt!

Ha rájöttünk, hogy mi is a mi utunk, kik vagyunk, kivé akarunk válni vagy csak elegünk van a dolgok jelenlegi folyásából, akkor a következő lépés, hogy felelősséget vállalunk azért, hogy teszünk ezek ellen valamit. A panaszkodás és az önsajnálat helyett (vagy után 😉 ) megvizsgáljuk, hogy mi mire lehetünk hatással és cselekszünk.

Akármennyire is nehéz helyzetben vagyunk, akármin is szeretnénk változtatni, hiszem, hogy az első lépés, amit tehetünk, hogy felismerjük, van döntési lehetőségünk. Nem élhetjük az életünk mások döntéseinek és a körülményeink áldozataként.

Nem mindenre tudunk hatással lenni, de rengeteg olyan dolog van, amin tudunk változtani. A saját felelősségi körünkön belül kell a változást elkezdeni.

3. tipp: Merj hibázni!

Ahogy felnövünk a legtöbbünkben kialakul az a gondolkodás, hogy rettegünk hibázni. Érthető, hiszen, ha hibáztunk, akkor rossz jegyet kaptunk, megbuktunk, csalódást okoztunk vagy ránk kiabáltak.

Ez a gondolkodás kihat az életünk egész területére. Így hozzuk meg a döntéseinket. Vagy épp emiatt a félelem miatt nem hozzuk meg a döntéseinket, hanem csak sodródunk az árral. Mert mi van ugye ha.

Ha hibázok.

Ha elrontom.

Ha nem jön össze és beégek mások előtt.

Ez a félelem megbénít minket. Így nem döntünk, nem változtatunk, nem vágunk bele semmibe, nem haladunk előre.

Fel kell ismerjük, hogy az élet nem egy töri dolgozat. A sok sikeres próbálkozást megannyi sikertelen gyakorlás előzi meg. A hibák és a rossz válaszok részei az utazásnak. Ezt el kell fogadnunk és tanulnunk kell belőlük. Nem számít, hányszor hibázol és esel el, amíg felállsz.

Hibázz, növekedj, haladj előre.

Számodra mi a következő lépés?

Ahogy a kezdőképen is olvashatod ez a mai nap egy nap lehet a sok közül vagy ez lehet az első nap, amikor elindulsz, hogy azzá válj, akivé valóban szeretnél. Téged mi tart vissza?

 

Ahogy a cikk végéhez érek azon gondolkodok, vajon Neked melyik tipp szólt leginkább? 🙂

Kérlek, írd meg kommentben vagy üzenetben, kíváncsi vagyok a véleményedre. Aztán pedig oszd meg ezt a posztot azokkal, akikre ráfér egy kis bátorítás, hogy elinduljanak az álmuk után!

Sziasztok! Szenvedélyem, hogy - ahogy a Púder Műhelyes lányokat is, úgy - a körülöttem lévő embereket inspiráljam és segítség legyek számukra abban, hogy a teljes potenciáljuknak megfelelően éljenek.

4 hozzászólás

  • Józsi, a tudodmelyik
    szeptember 17th, 2017 · Válasz

    Norbi, nem örülök, hogy jót kell mondanom, de b*meg ez egy jó írás. A második pont nekem még elég friss igazság számomra, a napokban kezdtem csak pedzegetni..

    • Kalácska Norbert
      szeptember 18th, 2017 · Válasz

      Józsi! Nagyon köszi, sokat jelent, főleg Tőled! 🙂

  • Samo
    december 12th, 2017 · Válasz

    Write a book already! Soooo good! 🙂

    Today is my day one. I’m taking responsibility!

    p.s tipp 3 is the easiest for me.
    eye make mestakes daily.

    • Kalácska Norbert
      december 12th, 2017 · Válasz

      Haha! 🙂

      Nice, love your attitude!

      Thanks for the feedback, bro!

Hagyj egy üzenetet

Az e-mail címed nem hozzuk nyilvánosságra. A * jellel jelölt mezők kitöltése kötelező.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .